PL EN
PRACA POGLĄDOWA
Czy picie kawy może wydłużyć życie? – czyli co wiemy o wpływie spożycia kawy na zdrowie układu sercowo-naczyniowego
 
Więcej
Ukryj
1
Klinika Leczenia Chorób Zakaźnych, Instytut Medycyny Wsi im. Witolda Chodźki, Lublin, Polska
 
2
Farmed, Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej, Lublin, Polska
 
3
Klinika Chirurgii Plastycznej, Rekonstrukcyjnej i Mikrochirurgii, Uniwersytet Medyczny w Lublinie, Polska
 
4
Wschodnie Centrum Leczenia Oparzeń i Chirurgii Rekonstrukcyjnej, Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Łęcznej, Polska
 
Zaznaczeni autorzy mieli równy wkład w przygotowanie tego artykułu
 
 
Autor do korespondencji
Aleksander Sławiński   

Klinika Leczenia Chorób Zakaźnych, Instytut Medycyny Wsi im. Witolda Chodźki, Jaczewskiego 2, 20-090, Lublin, Polska
 
 
Med Srod. 2024;27(3):110-114
 
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Wprowadzenie i cel:
Choroby układu sercowo-naczyniowego są wiodącą przyczyną zgonów na świecie, co decyduje o znaczeniu analizy wpływu różnych czynników na ich rozwój i przebieg. Rola kawy – jednego z najpopularniejszych na świecie napojów – w kształtowaniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych przez wiele lat pozostawała kontrowersyjna. Celem niniejszego opracowania jest analiza obecnego stanu wiedzy, dotyczącego wpływu spożycia kawy, na ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, ich przebieg oraz spodziewaną długość życia. W tym celu posłużono się danymi dostępnymi w bazach PubMed oraz Google Scholar.

Opis stanu wiedzy:
Spożywanie kawy nie zwiększa ryzyka wystąpienia nadciśnienia tętniczego. Wpływ kawy na ryzyko choroby niedokrwiennej serca zależy od badanej grupy – u kobiet ma ona działanie neutralne lub pozytywne, a u mężczyzn może nieznacznie zwiększać jej ryzyko. Regularna konsumpcja napojów kawowych nie zwiększa ryzyka wystąpienia zaburzeń rytmu serca, jednak okazjonalne wypijanie dużych ich ilości jednorazowo może skutkować epizodami tachyarytmii. Spożywanie kawy istotnie redukuje zarówno ryzyko zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych, jak i zsumowane ryzyko śmierci ze wszystkich przyczyn.

Podsumowanie:
Regularne spożywanie kawy jest działaniem bezpiecznym w kontekście najczęstszych chorób układu krążenia. Włączenie kawy do diety w ilości 2–3 filiżanek dziennie może skutkować wydłużeniem oczekiwanej długości życia i powinno być rozważone jako element rekomendacji dotyczących zdrowego stylu życia.


Introduction and objective:
Cardiovascular diseases are the leading cause of death worldwide, highlighting the need for analyzing the effect of various factors on their development and progression. The role of coffee – one of the world’s most popular beverages – in shaping the risk of cardiovascular diseases has been controversial for many years. This study aims to analyze the current state of knowledge regarding the impact of coffee consumption on the risk of cardiovascular diseases, their progression, and life expectancy. Data available in PubMed and Google Scholar databases were employed and analyzed for this purpose.

Brief description of the state of knowledge:
Coffee consumption does not increase the risk of hypertension. The impact of coffee on the risk of coronary heart disease depends on the studied group – among females it has a neutral or positive effect, while in males, it may slightly increase the risk. Regular coffee consumption does not increase the risk of cardiac arrhythmias; however, occasional consumption of large amounts at once may lead to episodes of tachyarrhythmia. Coffee consumption significantly reduces both the risk of death from cardiovascular causes and the overall risk of death from all causes.

Summary:
Regular coffee consumption is safe in the context of common cardiovascular diseases. Including coffee in the diet in an amount of 2–3 cups per day may result in increased life expectancy and should be considered as part of recommendations for a healthy lifestyle.

 
REFERENCJE (30)
1.
Rana JS, Khan SS, Lloyd-Jones DM, et al. Changes in mortality in top 10 causes of death from 2011 to 2018. J Gen Intern Med. 2021 Aug;36(8):2517–8. doi:10.1007/s11606-020-06070-z. Epub 2020 Jul 23. PMID: 32705476; PMCID: PMC7377530.
 
2.
Burzyńska M, Pikala M. Changes in mortality of Polish residents in the early and late old age due to main causes of death from 2000 to 2019. Front Public Health. 2023 Mar 6;11:1060028. doi:10.3389/fpubh.2023.1060028. PMID: 36950098; PMCID: PMC10025537.
 
3.
Główny Urząd Statystyczny. Polska na drodze zrównoważonego rozwoju. Warszawa: Główny Urząd Statystyczny; 2020 [dostępne na: https://stat.gov.pl/raport-zro...; Odczyt: 15 sierpnia 2024].
 
4.
Olvera Lopez E, Ballard BD, Jan A. Cardiovascular disease. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 [updated 2023 Aug 22; available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/b...].
 
5.
Roth GA, Mensah GA, Johnson CO, et al. Global burden of cardiovascular diseases and risk factors, 1990–2019: Update from the GBD 2019 study. J Am Coll Cardiol. 2020 Dec 22;76(25):2982–3021. doi:10.1016/j.jacc.2020.11.010. Erratum in: J Am Coll Cardiol. 2021 Apr 20;77(15):1958–1959. doi: 10.1016/j.jacc.2021.02.039. PMID: 33309175; PMCID: PMC7755038.
 
6.
Fegers-Wustrow I, Gianos E, Halle M, Yang E. Comparison of American and European guidelines for primary prevention of cardiovascular disease: JACC guideline comparison. J Am Coll Cardiol. 2022 Apr 5;79(13):1304–1313. doi: 10.1016/j.jacc.2022.02.001.
 
7.
Gunter MJ, Murphy N, Cross AJ, et al. Coffee drinking and mortality in 10 European countries: A multinational cohort study. Ann InternMed. 2017 Aug 15;167(4):236–247. doi:10.7326/M16–2945. Epub 2017 Jul 11. PMID: 28693038; PMCID: PMC5788283.
 
8.
Czarniecka-Skubina E, Pielak M, Sałek P, et al. Consumer choices and habits related to coffee consumption by Poles. Int J Environ Res Public Health. 2021 Apr 9;18(8):3948. doi:10.3390/ijerph18083948. PMID: 33918643; PMCID: PMC8069606.
 
9.
Surma S, Romańczyk M, Filipiak KJ, et al. Coffee and cardiac arrhythmias: update review of the literature and clinical studies. Cardiol J. 2023;30(4):654–67. doi:10.5603/CJ.a2022.0068. Epub 2022 Aug 1. PMID: 35912715; PMCID: PMC10508080.
 
10.
Makiso MU, Tola YB, Ogah O, et al. Bioactive compounds in coffee and their role in lowering the risk of major public health consequences: a review. Food Sci Nutr. 2023 Nov 22;12(2):734–64. doi:10.1002/fsn3.3848. PMID: 38370073; PMCID: PMC10867520.
 
11.
D›Elia L, La Fata E, Galletti F, et al. Coffee consumption and risk of hypertension: a dose-response meta-analysis of prospective studies. Eur J Nutr. 2019 Feb;58(1):271–280. doi:10.1007/s00394-017-1591-z. Epub 2017 Dec 8. PMID: 29222637.
 
12.
Haghighatdoost F, Hajihashemi P, de Sousa Romeiro AM, et al. Coffee consumption and risk of hypertension in adults: Systematic review and meta-analysis. Nutrients. 2023 Jul 7;15(13):3060. doi:10.3390/nu15133060. PMID: 37447390; PMCID: PMC10347253.
 
13.
Xie C, Cui L, Zhu J, et al. Coffee consumption and risk of hypertension: a systematic review and dose-response meta-analysis of cohort studies. J Hum Hypertens. 2018 Feb;32(2):83–93. doi:10.1038/s41371-017-0007-0. Epub 2018 Jan 4. PMID: 29302055.
 
14.
Miranda AM, Goulart AC, Benseñor IM, et al. Coffee consumption and risk of hypertension: a prospective analysis in the cohort study. Clin Nutr. 2021 Feb;40(2):542–9. doi:10.1016/j.clnu.2020.05.052. Epub 2020 Jun 7. PMID: 32576389.
 
15.
Mesas AE, Leon-Muñoz LM, Rodriguez-Artalejo F, et al. The effect of coffee on blood pressure and cardiovascular disease in hypertensive individuals: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2011 Oct;94(4):1113–26. doi:10.3945/ajcn.111.016667. Epub 2011 Aug 31. PMID: 21880846.
 
16.
Ruiz-Moreno C, Lara B, Salinero JJ, et al. Time course of tolerance to adverse effects associated with the ingestion of a moderate dose of caffeine. Eur J Nutr. 2020 Oct;59(7):3293–302. doi:10.1007/s00394-019-02167-2. Epub 2020 Jan 3. PMID: 31900579.
 
17.
Di Cesare M, Perel P, Taylor S, et al. The heart of the world. Glob Heart. 2024 Jan 25;19(1):11. doi:10.5334/gh.1288. PMID: 38273998; PMCID: PMC10809869.
 
18.
Sokolska JM, Ponikowski P. Global rounds: Poland. Circulation. 2024 Jan 16;149(3):174–6. doi:10.1161/CIRCULATIONAHA.123.063673.
 
19.
Wu JN, Ho SC, Zhou C, et al. Coffee consumption and risk of coronary heart diseases: a meta-analysis of 21 prospective cohort studies. Int J Cardiol. 2009 Nov 12;137(3):216–25. doi:10.1016/j.ijcard.2008.06.051. Epub 2008 Aug 15. PMID: 18707777.
 
20.
Sofi F, Conti AA, Gori AM, et al. Coffee consumption and risk of coronary heart disease: a meta-analysis. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2007 Mar;17(3):209–23. doi:10.1016/j.numecd.2006.07.013. Epub 2006 Dec 5. PMID: 17156982.
 
21.
Park Y, Cho H, Myung SK. Effect of coffee consumption on risk of coronary heart disease in a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. Am J Cardiol. 2023 Jan 1;186:17–29. doi:10.1016/j.amjcard.2022.10.010. Epub 2022 Nov 3. PMID: 36334434.
 
22.
Kleemola P, Jousilahti P, Pietinen P, et al. Coffee consumption and the risk of coronary heart disease and death. Arch Intern Med. 2000;160(22):3393–400. doi:10.1001/archinte.160.22.3393.
 
23.
Brandes A, Smit MD, Nguyen BO, et al. Risk factor management in atrial fibrillation. Arrhythm Electrophysiol Rev. 2018 Jun;7(2):118–27. doi:10.15420/aer.2018.18.2. PMID: 29967684; PMCID: PMC6020195.
 
24.
Zathar Z, Karunatilleke A, Fawzy AM, et al. Atrial fibrillation in older people: concepts and controversies. Front Med (Lausanne). 2019 Aug 8;6:175. doi:10.3389/fmed.2019.00175. PMID: 31440508; PMCID: PMC6694766.
 
25.
Klatsky AL, Hasan AS, Armstrong MA, et al. Coffee, caffeine, and risk of hospitalization for arrhythmias. Perm J. 2011 Summer;15(3):19–25. doi:10.7812/TPP/11-020. PMID: 22058665; PMCID: PMC3200095.
 
26.
Kim EJ, Hoffmann TJ, Nah G, et al. Coffee consumption and incident tachyarrhythmias: reported behavior, Mendelian randomization, and their interactions. JAMA Intern Med. 2021 Sep 1;181(9):1185–93. doi: 10.1001/jamainternmed.2021.3616. Erratum in: JAMA Intern Med. 2023 Apr 1;183(4):394. doi:10.1001/jamainternmed.2022.6962. PMID: 34279564; PMCID: PMC8290332.
 
27.
Cao Y, Liu X, Xue Z, et al. Association of coffee consumption with atrial fibrillation risk: an updated dose-response meta-analysis of prospective studies. Front Cardiovasc Med. 2022 Jul 6;9:894664. doi:10.3389/fcvm.2022.894664. PMID: 35872898; PMCID: PMC9299433.
 
28.
Hansson A, Madsen-Härdig B, Olsson SB. Arrhythmia-provoking factors and symptoms at the onset of paroxysmal atrial fibrillation: a study based on interviews with 100 patients seeking hospital assistance. BMC Cardiovasc Disord. 2004;4:13. doi:10.1186/1471-2261-4-13.
 
29.
Chieng D, Canovas R, Segan L, et al. The impact of coffee subtypes on incident cardiovascular disease, arrhythmias, and mortality: long-term outcomes from the UK Biobank. Eur J Prev Cardiol. 2022 Nov;29(17):2240–9. doi:10.1093/eurjpc/zwac189.
 
30.
Je Y, Giovannucci E. Coffee consumption and total mortality: a meta-analysis of twenty prospective cohort studies. Br J Nutr. 2014;111(7):1162–73. doi:10.1017/S0007114513003814.
 
eISSN:2084-6312
ISSN:1505-7054
Journals System - logo
Scroll to top