PL EN
PRACA ORYGINALNA
Ocena lekowrażliwości i podobieństwa genetycznego szczepów Campylobacter Jejuni i Campylobacter Coli izolowanych z materiału klinicznego i źródeł środowiskowych
 
Więcej
Ukryj
1
Katedra i Zakład Higieny i Epidemiologii. Kierownik: dr hab. n. med. Jacek J. Klawe, prof. UMK
 
2
Katedra i Zakład Mikrobiologii. Kierownik: dr hab. Eugenia Gospodarek, prof. UMK Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
 
 
Autor do korespondencji
Bernadeta Szczepańska   

Katedra i Zakład Higieny i Epidemiologii Curie-Skłodowskiej 9, 85-094 Bydgoszcz
 
 
Med Srod. 2010;13(2):63-69
 
SŁOWA KLUCZOWE
STRESZCZENIE
Wstęp:
Celem pracy była ocena lekowrażliwości i podobieństwa genetycznego szczepów Campylobacter jejuni i Campylobacter coli izolowanych z różnych żródeł w latach 2008–2009.

Materiał i metody:
Badaniem objęto 100 szczepów Campylobacter spp.: 48 szczepów pochodziło z mięsa drobiowego, 20 – z kału dzieci, 19 – z wody i 13 – z gnojowicy. Wartość MIC erytromycyny, azytromycyny, ciprofloksacyny i tetracykliny oceniono metodą Etestów. Do rozdziału DNA chromosomalnego wykorzystano technikę PFGE, po cięciu enzymem restrykcyjnym SmaI.

Wyniki:
Wszystkie badane szczepy były wrażliwe na makrolidy, 52,0% na tetracyklinę (36,0% w 2008 r. i 68,0% w 2009 r.) i 21,0% na ciprofloksacyn´ (16,0% w 2008r. i 26,0% w 2009 r.). Wartość MIC50 erytromycyny dla badanych szczepów wynosiła 0,25 mcg/ml, MIC90 0,75 mcg/ml, azytromycyny odpowiednio 0,047 mcg/ml i 0,19 mcg/ml. Wartości MIC50 i MIC90 ciprofloksacyny kształtowały się na poziomie 32 mcg/ml, a tetracykliny odpowiednio 0,5 i 256 mcg/ml. Wśród szczepów o takim samym pochodzeniu stwierdzono szczepy reprezentujące identyczne i podobne wzory DNA chromosomalnego. Pojedyncze szczepy Campylobacter spp. izolowane z różnych źródeł również reprezentowały ten sam wzór DNA chromosomalnego.

Wnioski:
Najniższe wartości MIC50 i MIC90 uzyskano dla azytromycyny. W 2009 roku stwierdzono wzrost odsetka szczepów wrażliwych na ciprofloksacynę i tetracyklinę w porównaniu z wynikami uzyskanymi w 2008 roku. W określonym Środowisku prawdopodobnie utrzymują się szczepy identyczne i blisko spokrewnione.


Introduction:
The aim of the work was to determine susceptibility to drugs and the genetic similarity among the C. jejuni and C. coli strains that were isolated from different sources in 2008–2009.

Material and Methods:
100 Campylobacter strains were analysed: 48 strains were collected from poultry, 20 from children stools, 19 from water samples and 13 from liquid manure. MIC value for erythromycin, azithromycin, ciprofloxacin, and tetracycline were determined with the E-test method. The chromosomal DNA was separated by PFGE, after digestion with restriction enzyme SmaI.

Results:
All the analyzed strains were susceptible to macrolides, 52.0% of them to tetracycline (36.0% in 2008 and 68.0% in 2009), and 21.0 % to ciprofloxacin (16.0 % in 2008 and 26.0 % in 2009). The MIC50 value obtained for erythromycin among the analyzed strains was 0.25 mcg/ml and MIC90 0.75 mcg/ml, for azithromycin respectively 0.047 mcg/ml and 0.19 mcg/ml. MIC50 and MIC90 values for ciprofloxacin were 32 mcg/ml and for tetracycline 0.5 and 256 mcg/ml respectively. Among the strains of the same origin identical and similar chromosomal DNA patterns were observed. Particular Campylobacter strains that were isolated from different samples also presented the same chromosomal DNA pattern.

Conclusions:
The lowest MIC values were obtained for azithromycin. An increase in the percentage of strains susceptible to ciprofloxacin and tetracycline was observed in 2009 compared to the results obtained in 2008. In a given environment probably identical and closely related strains survive.

FINANSOWANIE
Praca sfinansowana przez Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu w ramach grantu UMK 25/2008
 
REFERENCJE (20)
1.
Osek J.: Czynniki zakaźne w żywności pochodzenia zwierzęcego. Post´p Nauk Rolniczych, 2008, 2, 17-26.
 
2.
EFSA.2006. The Community Summary Report on Trends and Sources of Zoonoses, Zoonotic Agents, Antimicrobial.
 
3.
resistance and Foodborne outbreaks in the European Union in 2006. Available from: http://www.efsa.europa.eu/EFSA..._ 2006_en.pdf.
 
4.
Sadkowska-Todys M., Wardak S.: Kampylobakterioza. Przegl. Epidemiol. 2008, 62, 295-9 Rozynek E., Dzierżanowska-Fangrat K., Szczepańska B., Wardak S., Szych J., Konieczny P., Albrecht P., Dzierżanowska D.: Trends in antimicrobial susceptibility of Campylobacter isolates in Poland (2000-2007). Polish J. Microbiol. 2009, 58, 2, 111-115.
 
5.
Health Protection Agency 2007. Detection of Campylobacter species in water. National Standard Method W8 Issue 3. http://www.hpa standardmethods.org.uk/pdf sops.asp.
 
6.
PN-ISO 10272. “Mikrobiologia ˝ywnoÊci i pasz. Horyzontalna metoda wykrywania termotolerancyjnych bakterii z rodzaju Campylobacter”. 2002.
 
7.
Rożynek E., K. Dzierżanowska-Fangrat, P. Jóêwiak, J. Popowski, D. Korsak and D. Dzierżanowska. Prevalence of potential virulence markers in Polish Campylobacter jejuni and Campylobacter coli isolates obtained from hospitalized children and from chicken carcasses. J. Med. Microbiol. 2005, 54, 615-619.
 
8.
On, S. L., Jordan, P. J. Evaluation of 11 PCR assays for species-level identification of Campylobacter jejuni and Campylobacter coli. J Clin Microbiol. 2003, 41, 330–336.
 
9.
Linton D., A.J. Lawson, R.J. Owen and J. Stanley. PCR detection, identification to species level, and fingerprinting of Campylobacter jejuni and Campylobacter coli direct from diarrheic samples. J. Clin. Microbiol. 1997, 35, 2568-2572.
 
10.
Methods for Antimicrobial Dilution and Disk Susceptibility Testing of Infrequently Isolated or Fastidious Bacteria; Approved Guideline, 2006.
 
11.
Ribot E., Fitzgerald C., Kubota K., Swaminathan B., Barrett TJ. Rapid pulsed-field gel electrophoresis protocol for subtyping of Campylobacter jejuni. J. Clin. Microbiol, 2001, 39, 5, 1889–1894.
 
12.
Tenover FC, Arbeit RD, Goering RV, Mickelsen PA, Murray BE, Persing DH, Swaminathan B.: Interpreting chromosomal DNA restriction patterns produced by pulsed-field gel electrophoresis: criteria for bacterial strain typing. J. Clin. Microbiol. 1995, 2233-9.
 
13.
Wardak S., Szych J., Duda U.: Wra˝liwoÊç na antybiotyki I chemioterapeutyki szczepów paΠeczek Campylobacter sp. izolowanych od ludzi w latach 2005-2006 w regionie bielskobialskim. Med. DoÊw. Mikrobiol. 2007, 59, 43-49.
 
14.
Prats g., Mirelis B., Llovet T.: Antybiotic resistance trends in enteropathogenic bacteria isolated in 1985 – 1987 and 1995 – 1998 in Barcelona. Antimicrob Agents Chemothre 2000, 44,1140 – 5.
 
15.
Engberg J., Aarestrup F., Taylor D., Gerner-Smidt P., Nachamkin I.: Quinolone and macrolide resistance in Campylobacter jejuni and C. coli: Resistance mechanisms and trends in human isolates. Emerg. Infect. Dis. 2001, 1, 7, 24-34.
 
16.
Rao D., Rao R. i wsp.: Increased erythromycin resistance in clinicalin Northern Ireland – an update. J. Antimicrob. Chemother. 2005, 55, 395-396.
 
17.
Threlfall E.J., L.R. Ward, J.A. Frost and G.A. Willshaw.: The emergence and spread of antibiotic resistance in food-borne bacteria. Int. J. Food Microbiol. 2000, 62, 1-5.
 
18.
Sheppard SK, Dallas JF, Strachan NJC, et al. Campylobacter genotyping to determine the source of human infection. Clin. Infect. Dis. 2009, 48,1072 1078.
 
19.
Szczepaƒska, J. J. Klawe, M. Szady-Grad, A. Jurgoƒski, M. Andrzejewska: Wyst´powanie bakterii z rodzaju Campylobacter u drobiu w trakcie procesu ubojowego. Probl Hig i Epidemiol. 2007, 88, 1, 78-83.
 
20.
Thakur S, White DG, McDermott PF, et al. Genotyping of Campylobacter coli isolated from humans and retail meats using multilocus sequence typing and pulsed-field gel electrophoresis. J. Appl. Microbiol. 2009, 106, 1722?1733.
 
eISSN:2084-6312
ISSN:1505-7054
Journals System - logo
Scroll to top